مصاحبه با عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ایران در خصوص موسسه بذر و نهال رضوی
پس از دو سال از حضور آستان قدس رضوی در صنعت بذر کشور و تولید چندین نوع بذر هیبرید، حالا کم کم شعار «از بذر تا سفره» در مجموعههای بنیاد بهرهوری موقوفات این آستان محقق میشود، موضوعی که تحقق کامل آن پشتیبانی قوی برای اقتصاد مقاومتی خواهد بود.
به گزارش آستان نیوز، در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد بذور هیبرید سبزی و صیفی مورد نیاز کشور وارد میشود و این یعنی ما در حوزه بذر هیبرید سبزیجات و صیفیجات وابسته به خارج هستیم. البته با وجود اینکه ظرفیت تولید تمام بذر ذرت هیبرید مورد نیاز کشور که حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار تن است در کشور وجود دارد اما به علت اینکه هیبریدهای ذرت داخلی بیشتر دیررس هستند، هر ساله بخشی از نیاز کشور به بذر ذرت، از طریق واردات بذرهای هیبرید متوسطرس تامین میشود.
تولید بذرهای سبزی و صیفی هیبرید به این راحتی هم نیست چراکه مستلزم اجرای فرآیندهای دانشبنیان بهنژادی، فرآوری و فناوری آنهاست؛ صنعتی استراتژیک و مهم که موسسه بذر و نهال رضوی توانسته با ورود به فرآیند دانشبنیان بهنژادی لاینها و تولید ارقام جدید هیبرید سبزیجات و صیفیجات، کار اصلاح، معرفی و تجاریسازی این بذرهای هیبرید را آغاز کند.
بدین ترتیب با دستیابی این موسسه به فناوریهای نوین فرآوری بذر مانند پوششدهی، حجیمسازی و تیمار پرایمینگ بذرها در کارخانهای که به زودی توسط این موسسه احداث میشود، دستیابی به ارقام مختلف بذرهای هیبرید سبزی و صیفی و سایر گیاهان زراعی هیبرید و همچنین انواع بذرهای غیر هیبرید فراهم خواهد شد.
دستاوردهایی جدید در حوزه دانشبنیان
موسسه بذر و نهال رضوی در ادامه ورود خود به صنعت تولید بذر در کشور، دستاوردهای جدید دانشبنیان دیگری را هم در این مسیر بدست آورده است؛ از پوششدار کردن بذرها تا استفاده از آنالیز تصویری برای ارزیابی کیفیت، اقداماتی که نشاندهنده بهرهمندی این مجموعه از متخصصان و دانش و فناوری روز برای تولید بذرهای هیبرید با کیفیت بالاست.
دکتر آیدین حمیدی رئیس انجمن علمی بذر ایران درباره این دستاوردها میگوید: تحقیقات و فعالیتهای انجام شده در زمینه تجزیه و تحلیل تصویری بذر و همچنین بهبود کیفیت بذرها با استفاده از فناوریهای پرایمینگ، پوششدهی و حجیمسازی بذور در موسسه بذر و نهال رضوی، امکان بهرهمندی کشور از این دستاوردها و فناوریها را برای ارتقاء کیفیت انواع بذرها فراهم ساخته است.
او ادامه میدهد: از طرفی با تاسیس و بهرهبرداری از کارخانه فناوری و فرآوری بذر موسسه بذر و نهال رضوی در آیندهای نزدیک، قطب فناوریهای نوین کاربردی فرآوری و بهبود کیفیت بذر در کشور توسط آستان قدس رضوی ایجاد خواهد شد که تحقق این مهم امکان بهرهمندی کشاورزان از بذرهای دارای کیفیت برتر را در مقیاس تجاری فراهم میکند.
حمیدی تاکید میکند: در واقع موسسه بذر و نهال رضوی با برخورداری از نیروی انسانی متخصص به عنوان بخشی از نظام تحقیق و توسعه و همچنین آموزش و پژوهش کاربردی فناوریهای نوین بذر، ضمن دستیابی به پروتکلهای بهبود کیفیت بذور، اقدامات موثری را در راستای تحقق بهرهمندی جامعه کشاورزی کشور از بذرهایی که ارتقاء کیفی یافته، انجام داده است.
آستان قدس رضوی به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین مجموعه های کشاورزی کشور در زمره مصرفکنندگان عمده بذر در کشور قرار دارد و در عین حال یکی از تولیدکنندگان مطرح محصولات کشاورزی در کشور نیز بهشمار میآید.
حمیدی میگوید: درصورت تحقق پروژههای موسسه بذر و نهال رضوی، این موسسه علاوهبر تولید بذور مورد نیاز مجموعههای کشاورزی در آستان قدس، به زودی به قطب تولید بذر با کیفیت و برخوردار از فناوریهای نوین در کشور نیز تبدیل خواهد شد و خواهد توانست در بازارهای منطقهای و بینالمللی بذر حضور فعالی داشته باشد.
او با اشاره به ورود قدرتمند آستان قدس رضوی به صنعت بذر کشور تصریح میکند: باتوجه به اینکه بهرهمندی صنعت بذر کشور از فناوریهای نوین فرآوری و بهبود کیفیت بذر بسیار محدود است و بیشتر صنایع بذر فاقد فناوریهای نوین بوجاری و فرآوری بذر هستند، از همین رو حضور آستان قدس رضوی در حوزه دانشبنیان بذر به مثابه پیشران نیرومند پیشرفت صنعت بذر کشور محسوب میشود.
این دانشیار پژوهش مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ادامه میدهد: حضور پررنگ آستان قدس رضوی در صنعت بذر کشور، چشمانداز توسعه کشاورزی را با دسترسی به بذور با کیفیت بالا و برخوردار از فناوریهای نوین تولید کشاورزی، پیش روی کشور قرار میدهد.
حمیدی درباره همکاریهای انجمن علمی بذر ایران با موسسه بذر و نهال رضوی میگوید: این موسسه عضو حقوقی انجمن علمی بذر ایران است و این انجمن طبق اساسنامه خود خدمات علمی، تحقیقاتی و آموزشی را در حوزه تخصصی خود به موسسه بذر و نهال رضوی ارائه میکند.
نظر دهید