به کارگیری فناوری آنالیز تصویری برای ارزیابی کیفیت بذر برای اولین بار در کشور
موسسه بذر و نهال رضوی در اقدامی جدید فناوری آنالیز تصویری را برای ارزیابی کیفیت بذرها بکار گرفته؛ فناوری که مهمترین کاربرد اجرایی آن در تاثیر تنشها و اصلاح گیاهان است.
به گزارش اداره ارتباطات و رسانه، این فناوری، تکنیکی نوین و بسیار کارآمد است که با استفاده از آن میتوان ضمن ثبت تصاویر میکرو مقیاس با بزرگنمایی حدود 50 برابر، مختصات نمونه مورد نظر را از قبیل طول ریشهچه و مساحت جنین ثبت کرد که این مهم مزیتهای بسیاری دارد.
بدین صورت که بر پایه این تکنیک، تاثیر تنشهای محیطی نظیر خشکی و شوری به عنوان مهمترین تنشها بر آناتومی بذرها مشخص میشود و متعاقبا میتوان بهترین تیمارها(نمونهها) را برای مقابله با تنشها اعمال کرد. به عبارتی دیگر در علم اصلاح گیاهان میتوان با ثبت مقیاس میکرو، مناسبترین بذرها را به لحاظ مورفولوژی(ساختمان و شکل ظاهری) تشخیص داد و انتخاب کرد.
رضا توکل افشاری مدیر پژوهش و نوآوری بذر موسسه بذر و نهال رضوی، آنالیز تصویری را از جمله فناوریهای نوین در حوزه تخصصی علوم و تکنولوژی بذر دانست و گفت: بر پایه این تکنیک، امکان خطاهای اجرایی برای شناسایی بذرهای مطلوب به حداقل میرسد.
او ادامه داد: در حال حاضر در داخل کشور، این برای اولین بار است که سطح کاربردی تکنیک استفاده از آنالیز تصویری در حوزه کشاورزی برای شناخت و تاثیر تنشهای محیطی بر بذر، توسط متخصصان موسسه بذر و نهال رضوی انجام میشود؛ به گونهای که یافتههای تحقیقاتی منتشر شده از این نتایج، نخستین مقالاتی میباشد که تاکنون تدوین شده است.
اجرای آنالیز تصویری هفت بذر
مهمترین مزیت بهرهگیری از آنالیز تصویری را میتوان به نوعی در ردیابی تنشهای وارد شده به بذر در زمان رشد و نمو بذر و همچنین پس از برداشت دانست.
توکل افشاری در این باره گفت: به عنوان مثال، خروجی آنالیزهای تصویری از نظر مورفولوژی نظیر نمای ظاهری بذر و نسبت جنین به لپهها میتواند معیاری دقیق برای سنجش تنشهایی باشد که طی فصل رشد بر گیاه مادری تحمیل میشود.
او با بیان اینکه فناوری آنالیز تصویری در بیشتر بذرهای زراعی و باغی قابل اجرا است، خاطرنشان کرد: گوجه فرنگی، کینوا، گندم، ذرت، هندوانه، فلفل و پنبه از جمله نمونه بذرهایی است که تاکنون توسط آنالیز تصویری مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
چشمانداز طرح
موسسه بذر و نهال رضوی در چشمانداز این طرح درصدد است بتواند روابط متقابل بین مورفولوژی کارکردی بذر و در نتیجه فناوری آنالیز تصویری را با شاخصهای بیوشیمیایی و مولکولی در بذرها ارزیابی کند.
توکل افشاری در این باره گفت: به عنوان نمونه در بذرهای روغنی نظیر کلزا یا گلرنگ، دورنمای تحقیقات ما، شناخت روابط بین نسبت جنین با اسیدهای چرب در بذر است و اینکه چگونه میتوان تغییرات اسیدهای چرب را بر مورفولوژی بذرها توجیه کرد.
او درباره تجهیزات مورد استفاده در این فناوری تصریح کرد: تجهیزات مرتبط با تکنولوژی تصویربرداری در مقیاس فوق ماکرو به نحوی که بتوان جزئیات ساختاری در پوسته بذر یا جنین را مشاهده و اندازه گیری کرد، بسیار پیشرفته است.
توکل افشاری افزود: نسخههای بروز این تجهیزات بسیار گران قیمت است و هر سری از این تجهیزات در حدود 5 میلیارد ریال هزینه دربر دارد.
نظر دهید