ارزیابی ارقام امیدبخش، سازگار و جایگزین زراعی
با توجه به تغییرات اقلیمی و محدودیت منابع پروژه ارزیابی ارقام امیدبخش زراعی در مرکز تحقیق و توسعه موسسه بذر و نهال رضوی اجرا شد.
- به منظور حفظ استقلال، توسعه پایدار و امنیت غذایی، گیاهان جدیدی در طی بازه های زمانی مشخص به الگوهای زراعی و یا باغی کشور افزوده می شوند. چنین ارقامی عموما به لحاظ انطباق پذیری با شرایط اقلیمی، راندمان کارکردی و عملکرد نسبت به گونه های رایج در منطقه، در سطح بالاتری هستند. در عین حال، به منظور معرفی این ارقام در سطح تجاری، می بایست سازگاری آن ها در منطقه تحت کشت ارزیابی شود تا اطمینان بالایی جهت عرضه ارقام حاصل گردد.
همچنین با توجه به رسالت دانش بنیانی موسسه بذر و نهال رضوی در معرفی ارقام امید بخش و سازگار با اقلیم مد نظر، این مجموعه با اختصاص بودجه های تحقیقاتی به طور متمرکز بر روی شناسایی ارقام مناسب برای کشت و معرفی آن به کشاورزان فعالیت می کند. در کنار تولید بذرهای هیبرید و تجاری سازی فناوری پوشش دار کردن بذر شناسایی ارقام و ژنوتیپ های امیدبخش می تواند گام بزرگی در افزایش بهره وری کشاورزی کشور باشد.
طبق دستورالعمل تدوین شده، فاز نخست طرح در قالب جدول زمان بندی به شرح زیر پیش بینی شده است:
اقدامات انجام شده |
آماده سازی زمین تحقیقاتی |
تعیین نهاده های مصرفی |
عملیات کاشت |
عملیات داشت (وجین، کوددهی و سایر) همراه با اندازه گیری های سازگاری طی فصل رشد |
عملیات برداشت |
بوجاری، فراوری و خالص سازی |
آزمایش های کیفی |
مهم ترین اهداف مدنظر از اجرای آزمایش در فاز نخست به شرح زیر اس
- تعیین پارامترهای سنجش سازگاری در ارقام جدید مبتنی بر شرایط اقلیمی منطقه تحت کشت.
- خالص های ارقام با حذف گیاهان نامطلوب در طی روند تولید.
- ارزیابی شاخص های کیفی ارقام مبتنی بر معیارهای غذایی.
- ثبت شاخص های عملکرد و اجزای عملکرد و مقایسه آن با میانگین تولیدات جهانی
بر پایه نتایج حاصل از فاز نخست اجرای آزمایش، اهداف مد نظر در فاز دوم به شرح زیر مد نظر می باشد:
- برنامه ریزی مشترک در حجم تجاری مبتنی بر انتخاب رقم های برتر.
عرضه محصولات برتر جهت معرفی به سبد مصرفی جامعه
انتخاب گیاهان امید بخش در سه گروه اصلی غلات، دانه های روغنی و گیاهان علوفه ای انجام شده است تا بتواند در این گروه های استراتژیک، محصولات جدیدی را معرفی نماید. در واقع، معرفی گیاهان امید بخش غلات و دانه روغنی با هدف عرضه محصولات با کیفیت و جدید زراعی به سبد غذایی جامعه است. معیارهای مورد نظر جهت معرفی محصولات نیز شامل سازگاری گیاهان به شرایط اقلیمی (توام با بروز تنش هایی نظیر سرما و درجه حرارت بیش از حد)، برخورداری از عملکرد بالای دانه و ارزش غذایی مناسب خواهد بود.
نظر دهید